úterý 20. prosince 2016

Blatouch bahenní

Některé lidové názvy rostlin jsou logické a pochopitelné – u blatouchu třeba žluťák, vaječník nebo máslový květ, ale od čeho může být chcípalka?

Blatouch bahenní je vytrvalá bylina, může být vysoký jen 10 cm, na duhou stranu ve vhodných podmínkách vytváří trsy až 70 cm vysoké. Listy jsou dvojího typu, přízemní s dlouhým řapíkem, horní pak přisedlé. Květy mají pět okvětních plátků, jsou sytě žlutě zbarvené. Semena se často šíří pomocí tekoucí vody.

Blatouch bahenní se vyskytuje (jde o 4 poddruhy) nejen v Evropě, ale i v severní části Asie a v severní Americe. Vyhovují mu mokrá, podmáčená a bahnitá místa. Najdeme ho proto na březích vodních toků, na prameništích, mokřadech a kolem vodních tůní.

Rostlina obsahuje jedovatý protoanemonin. Listy se dříve přidávaly do jarních salátů, poupata se nakládala do octa a květy sloužily k barvení másla. Léčitelé používali blatouch k léčení kašle a průdušek, odstraňovaly se s ním i vyrážky, sloužil i jako projímadlo a antirevmatikum. Rostlina je však jedovatá a její použití se dnes nedoporučuje. Ten lidový název chcípalka by měl dostatečně varovat.

Blatouch bahenní najdeme často na březích potůčků
Často roste přímo v bahně

Blatouch bahenní
Starší listy jsou řapíkaté, mladší přisedlé

Lodyha nese sytě žluté květy
Na sluníčku jsou květy zářivě žluté
Kvetoucí blatouch

Květy mají pět okvětních plátků

Tyčinek je velké množství

Detail květu


Žádné komentáře:

Okomentovat